Warmtepompen

Lucht/water en lucht/lucht warmtepomp

Hoe werkt het?
Pompen die warmte uit de buitenlucht halen, hebben een speciale collector die warmte onttrekt aan de buitenlucht. Bij een lucht/water warmtepomp wordt deze warmte opgenomen door verdampte vloeistof in de warmtepomp. Vervolgens werkt de pomp op dezelfde manier als een water/water warmtepomp of grondwaterpomp. Doordat de pomp de warme damp samendrukt, stijgt de druk en dus de temperatuur. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan bijvoorbeeld de vloerverwarming of een boiler. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer naar buiten gepompt. Sommige lucht\water warmtepompen kunnen ook koelen. Lucht/water warmtepompen zijn ook te gebruiken voor de verwarming van zwembaden. Er zijn zelfs al lucht/water warmtepompen op zonne-energie!

Hoe wordt de pomp geīnstalleerd?
In tegenstelling tot een grondwaterpomp is diep boren voor een pomp die warmte uit de buitenlucht haalt, niet nodig. De montage van de pomp is daardoor sneller en simpeler.

Wat is het rendement?
Het rendement van lucht/water warmtepomp is meestal lager als het vriest, maar de nieuwste systemen weten steeds beter en meer rendement te behalen, tot wel meer dan 400%. Elektrische warmtepompen geven over het algemeen het grootste rendement.

Wat kost het?
 
Voor de beste lucht/waterwarmtepompen maken wij gebruik van: AWB Genia Air luchtwarmtepomp indien er ruimte is voor een buiten opstelling (een plat dak), en als hier geen mogelijkheid toe is de Daalderop Cool cube.